Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Φανουρόπιτα ή για άλλους ένα σούπερ κέικ κανέλας.

Η γιαγιά μου κάθε χρόνο τον Αύγουστο, στις 27 συγκεκριμένα, φτιάχνει ένα είδους κέικ, νηστίσιμο,  με κανέλα και πορτοκάλι, καμιά φορά σταφίδες και καρύδια. Κοινώς φανουρόπιτα.
Εμείς, από την άλλη, την φτιάχνουμε συνέχεια, όχι ότι μας φανερώνεται συνεχώς κάτι που έχουμε χάσει (όπως θέλει η παράδοση), αλλά επειδή είναι πάρα πολύ απλό και νόστιμο.

ΥΛΙΚΑ:

  • 3 φλιτζάνια τσαγιού κοσκινισμένο αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια γλυκού bakin powder
  • 1 κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1 κουταλάκι γλυκού (και κάτι) κανέλα 
  • Ελάχιστο γαρύφαλλο τριμμένο 
  • 2/3 φλιτζανιού λάδι (ελαιόλαδο κατά προτίμηση)
  • 1/2 φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι 
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ:

  • 1/2 φλιτζανιού σταφίδα ξανθή 
  • 1/2 φλιτζανιού σταφίδα μαύρη
  • 1/2 φλιτζανιού καρύδια χοντροκομμένα
  • Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 Με τη βοήθεια ενός κόσκινου σε μία μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το bakin και την σόδα. Στην ίδια λεκάνη έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και αναμιγνύουμε με το μίξερ ή με τον αυγοδάρτη. 
Αλείφουμε λάδι σε ένα ταψί και λίγο αλεύρι, για να μη μας κολλήσει στον πάτο του το κέικ.
Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί μας και ψήνουμε για 1 ώρα στους 180°C.
Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, και πρίν το κόψουμε, το αφήνουμε να κρυώσει. Μπορούμε να πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου