Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Μία τρελή, τρελή... Πάστα Φλώρα!

"Αυτή είναι η μητέρα μου. Μπορείς να την λες Τζίνα, εμείς την φωνάζουμε  Πάστα Φλώρα γιατί τρώει όλο μαρμελάδα. Είναι γεμάτη από μαρμελάδα". Αυτά ήταν τα λόγια της Κατερίνας Γώγου καθώς  σύστηνε στο δεσμό της, Αλέκο Τζανετάκο, την μητέρα της, Μαίρη Αρώνη.
Η πάστα φλώρα αποτελεί μια γλυκιά τάρτα, με γέμιση από μαρμελάδα. Είναι πολύ διαδεδομένη και πολύ πολύ εύκολη για να γίνει. Έχει 2 κολπάκια τα οποία όμως θέλουν λίγη προσοχή.

  1. Οι δοσολογίες της τάρτας-βάσης πάνε κατά αναλογία, δηλαδή: 500γρ αλεύρι, 250γρ βούτυρο, 152γρ ζάχαρη, και
  2. το πόσο τραγανή ή αφράτη θα βγει η ζύμη εξαρτάται απο το αυγό. Αν χρησιμοποιήσουμε περισσότερους κρόκους από ασπράδια θα γίνει πιο τραγανή, ενώ άμα προτιμάμε πιο αφράτη ζύμη θα χρησιμοποιήσουμε ασπράδια.

ΥΛΙΚΑ:
Για την ζύμη:

  • 500γρ αλεύρι
  • 1/2 κουτάλι γλυκού bakin powder
  • 250γρ βούτυρο
  • 125γρ ζάχαρη (κατά προτίμηση άχνη)
  • Ελάχιστο αλάτι
  • 2 αυγά ( είτε ολόκληρα, είτε 3 κρόκους 1 ασπράδι)
  • 1 δόση βανίλια ή βανιλίνη
  • Ξύσμα πορτοκαλιού

Για την γέμιση:

  • Μαρμελάδα γεύσης της επιλογής μας (300-400γρ)
  • Λίγο κονιάκ ή κάποιο λικέρ (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, το ξύσμα και το αλάτι. Αφού ομογενοποιηθούν  προσθέτουμε και το αλεύρι με το bakin. Αφού έχουμε ένα σφικτό ζυμάρι το τυλίγουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες, για να παγώσει ξανά το βούτυρο.
Σε μία καθαρή επιφάνεια ρίχνουμε αλεύρι και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι σε πάχος περίπου 2εκ. Σε βουτυρωμένη ταρτιέρα στρώνουμε το ζυμάρι, τρυπάμε το ζυμάρι με ένα πιρούνι και ψήνουμε για 10 λεπτά. Το ζυμάρι που περισσεύει δεν το πετάμε, το κρατάμε και πλάθουμε "μπαστουνάκια" για να διακοσμήσουμε έπειτα το γλυκό μας.
Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με το αλκοόλ (αν είναι πολύ πηχτή και δεν θέλουμε αλκοόλ μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο νερό) και την στρώνουμε πάνω στην τάρτα. Στρώνουμε και τα "μπαστουνάκια", σε ότι σχήμα θέλουμε και ξαναψήνουμε για άλλα 20 λεπτα στους 170 βαθμούς.
Μπορούμε να της πασπαλίσουμε και λίγη άχνη πριν την σερβίρουμε.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου